Småskrifter

Arkivet har en del småskrifter udarbejdet enten af arkivet frivillige medarbejdere eller af mennesker, som har boet i eller har en tilknytning til området Holme, Højbjerg og Skåde.

Skrifterne står oftest i den form, som arkivet har modtagetb dem i. Der er måske rettet små fejl hist og her, men vi mener at skriftet skal være så autentisk som muligt. Derfor kan vi heller ikke garantere at oplysningerne i skrifterne er historiske korrekte!

Herunder kan man hente diverse småskrifter.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Signe Rasmussen er født i 1922 på Holme Østergård (nu "Fritidsgården") og har hele sit voksenliv boet i et nu nedrevet rødt hus på Hjulbjergvej 5. Hun har skrevet flere småskrifter om sin barndom og om forskellige personer i Holme. 

Tidligere viceskoleinspektør ved Rundhøjskolen og nu afdøde Vagn Jensen har arbejdet meget med Holmes historie. Han har bl.a. været i Århus Nærradio og fortalt om Holme. Man kan her hente manuskrifter til udsendelserne.

Ejner Jensen har stået i købmandslære hos Svend Christensen i butikken på Holme Byvej 13 (nu nedrevet og parkeringsplads for Rema1000). Han har skrevet flere beretninger om livet i Holme og de kan hentes her.

Gudrun Sørensen boede som barn på Stenvej nr. 1 i et lille hvidt hus, der lå, hvor nu Statoil og Aldi ligger. Hun har skrevet meget om sin barndom i Skåde og om Skåde by. Hendes beretning kan hentes her.

Børge Møller Madsen har skrevet en artikel om møllerne ved Skambækken - også kaldet Varna-bækken. Bækken løber fra Højbjerg centrum og ned til Varna.

Else Andersen, om sine erindringer, i foredrag på Sognegården den 24.2.1994.

I 1964-65 nedskrev Sigurd Nikolajsen nogle erindringer fra Skåde og Holme Bjerge. Følgende er uddrag af optegnelserne.

Fritze Lyhre voksede op i villa "Arnak" som datter af konsul Ludvig Wohlert og skreb disse erindringer.

Anna Vilhelmsen, gift med lærer på Skåde Skole Bjørn Aage Vilhelmsen, som var med i modstandsbevægelsen i "Skådegruppen", fortæller her om Skåde Skole under tysk besættelse.

Sonja Hjertebjerg, som voksende op i ejendommen Oddervej 71-73, fortæller her om tiden i Højbjerg under 2. Verdenskrig.

Henning Nørlund Pedersen har skrevet en beretning om sin barndom på Skåde Højgård

Karen Agnete Lybeks erindringer om sin barndom på Hørhavevej 50 med faderen anlægsgartner N.P.Lybek og moderen Marie Lybek

Bent Stougaard Nielsen har udarbejdet denne artikel om forretninger i Skåde.

Bent Stougaard Nielsen har udarbejdet denne artikel om forretninger i Højbjerg.

Kirsten Iversen (kaldet KIV- og tidligere bibliotekar ved Højbjerg Bibliotek) har skrevet denne artikel om Højbjerg Biblioteks historie fra 1963 til 2014.

Se alle plancher med billeder og tekster fra udstillinegn på Højbjerg Bibliotek i anledning af bibliotekets 50 års jubilæum.

Dybrovej er en forholdvis kort vej i Højbjerg. Læs her om hvorfor den heddder Dybrovej - og om områdets historie og huse.

Ejner Jensen foretager i sin beretning en virtuel vandring i Holme og fortæller om huse og ikke mindst deres beboere.

Leo Søgård fortæller i sin beretning om mindesten på Holme Byvej. Hvorfor og hvordan den blev rejst, og den videre skæbne.

Skudmålsbøger

Kort artikel om bøgerne, deres baggrundshistorie og lovtekst, samlet af Kaj Jensen 

Arkivets lille artikel om Skåde Brugsforenings historie.

Villa Højbjerg historie skrevet af Bent Stougaard-Nielsen

Smedene i Skåde skrevet af Bent Stougaard-Nielsen

Beskrivelse af gårdene i Holme

Beskrivelse af gårdene i Skåde

Fæstere og ejere af gårde i Skåde

Forretningerne på Holme Byvej

Forretninger på Rosenvangs Allé

Forretninger i Kridthøjcentret